Rysk feminist och hbtqi-aktivist riskerar sex års fängelse för inlägg i sociala medier

Illustration av Yulia Tsvetkova med texten “En familj är där kärleken är. Stötta hbtqi-familjer”.

Den ryska feministen, hbtqi-aktivisten och konstnären Yulia Tsvetkova riskerar upp till sex års fängelse efter att hon delat några av sina illustrationer i sociala medier. Yulia Tsvetkova är känd för sin aktivism och sitt konstnärliga arbete och har tidigare förföljts och trakasserats på grund av detta.

Yulia Tsvetkovas fall började utredas i oktober 2019, den 22 november sattes hon i husarrest. Anklagelserna mot henne rör några av hennes kroppspositivia teckningar av kvinnokroppar som publicerats i sociala medier som en del av en kampanj för kvinnlig frigörelse. Hon har sedan tidigare bötfällts för brott mot Rysslands kontroversiella lag mot så kallad ”gay propaganda”.

Anklagelserna mot Yulia Tasvetkova ses som ett sätt att tysta henne och hennes konstnärliga uttryck, som hon använder för att belysa jämlikhet och kroppspositivism.

I ett gemensamt uttalande kräver Civil Rights Defenders, tillsammans med 10 andra organisationer, att Yulia Tsvetkova släpps från husarrest och att de ryska myndigheterna avskaffar lagen mot så kallad ”gay propaganda”.

Läs hela uttalandet här.

Taggar , ,