Kuba: Människorättsförsvarare som skulle ges skydd greps istället

Foto: Privat

Den kubanska människorättsförsvararen María Elena Mir Marrero greps på godtyckliga grunder den 23 februari. I början av månaden beviljades hon särskilda säkerhetsåtgärder av den Interamerikanska människorättskommissionen (IACHR). Det innebär att människorättskommissionen uppmanar Kuba att garantera hennes säkerhet. Sådana åtgärder beviljas endast i akuta och allvarliga situationer. Men stället för att skydda henne greps María Elena av de kubanska myndigheterna igen, bara några veckor senare.

María Elena Mir Marrero blev gripen efter att ha engagerat sig i Antuanett Creagh Garcías fall, som hotas med evakuering från sitt hus i Guanabo, utanför Havana. María Elena hade varnats av myndigheterna att hennes engagemang i fallet kunde få allvarliga konsekvenser. Hon förhördes i fem timmar och hölls sedan kvar över natten men släpptes dagen därpå.

“Den kubanska regeringen spenderar mycket pengar på att förtrycka människor, bara för att de tänker annorlunda”, sa María Elena Mir Marrero.

Civil Rights Defenders har följt hennes situation och ansökte i januari om skyddande säkerhetsåtgärder från IACHR. De beviljade ansökan och anger i sitt beslut att María Elena Mir Marrero befinner sig i en akut situation. De begär också att Kuba ska vidta åtgärder för att garantera hennes säkerhet, något som helt har ignorerats av den kubanska staten.

“Personen som grep mig sa att den kubanska regeringen torkar arslet med beslut om säkerhetsåtgärder från IACHR”, sa María Elena Mir Marrero till Civil Rights Defenders.

María Elena Mir Marrero hoppades att säkerhetsåtgärderna skulle ge henne och hennes familj lite lugn och ro.

“När jag pratat med andra som beviljats säkerhetsåtgärder av IACHR fick jag veta att de åtminstone har fått det lite lugnare, och det är exakt vad jag önskar i mitt liv just nu. Men jag vet hur den kubanska regeringen fungerar, och att de är kapabla till att göra precis vad som helst”, sa María Elena Mir Marrero, precis innan hon blev gripen.

María Elena Mir Marrero är nationell samordnare på organisationen RELLIC, som arbetar för demokratiska rättigheter. I hela sitt liv har hon arbetat för att förändra det politiska systemet på Kuba. På grund av sitt arbete har hon hotats och trakasserats flera gånger av representanter från den kubanska staten.

Civil Rights Defenders kommer att fortsätta följa hennes ärende, och uppmanar de kubanska myndigheterna att sluta trakassera María Elena Mir Marrero.

Taggar ,