Fyra aktivister fängslade för fredlig protest – vi kräver att de frisläpps

Naw Ohn Hla är en av de fyra människorättsförsvarare som fängslats för att på ett fredligt sätt ha använt sina rättigheter till yttrandefrihet och mötesfrihet. Bild: Hkun Li.

I ett gemensamt uttalande kräver Civil Rights Defenders, Amnesty International och Human Rights Watch att fyra burmesiska människorättsförsvarare som har fängslats måste släppas fria med omedelbar verkan. De dömdes den 17 januari till en månads fängelse, enbart för att på ett fredligt sätt ha använt sina rättigheter till yttrandefrihet och mötesfrihet.

De fyra människorättsförsvararna – Naw Ohn Hla, Maung U, U Nge och Sandar Myint – dömdes för att ha deltagit i protester utan tillstånd. Samma lag som domen hänvisar till har vid flera tidigare tillfällen använts mot fredliga aktivister – inte minst mot dem som kämpar för att grupper som utsatts för människorättskränkningar ska få upprättelse.

Civil Rights Defenders, Human Rights Watch och Amnesty International menar att de fyra människorättsförsvararna ska betraktas som samvetsfångar. De har fängslats enbart för att ha använt sina rättigheter till yttrandefrihet och mötesfrihet. Vi uppmanar Burmas regering att omedelbart och villkorslöst försätta dem på fri fot samt dra tillbaka de fällande domarna.  

Vi uppmanar den burmesiska regeringen att säkerställa ett samhällsklimat där det är möjligt att försvara mänskliga rättigheter utan att riskera att straffas eller utsättas för hot.

Läs hela uttalandet här.

Taggar ,