Tusentals kubaner sitter fängslade för ”för-kriminell social farlighet”

Enligt nya dokument som presenterades av Civil Rights Defenders och Prisoners Defenders på måndagen sitter 8400 kubaner i fängelse för så kallad “för-kriminell social farlighet”, personer som dömts på ren misstanke, innan de utfört ett brott.

Nära 4000 kubaner anklagas årligen för att vara ”antisociala” eller ”farliga”, ett brott den kubanska regimen använder för att kunna fälla personer som anses utgöra ett hot, utan att de utfört ett brott. Brottet används ofta för personer som anses utgöra ett hot mot ordningen i landet, och används bland annat för personer som är arbetslösa, inte tillhör de rätta statliga organisationerna, uppför sig oordnat, eller trakasserar turister.

Dokumenten presenterades av Prisoners Defenders och Civil Rights Defenders under en presskonferens i Madrid på måndagen den 13 januari. Under presskonferensen deltog en tidigare högt uppsatt kubansk domare, Edel González Jiménez, för att kommentera människorättssituationen i landet. Det är ovanligt att den kubanska regeringen utmanas offentligt av en så högt uppsatt person från det egna rättsväsendet.

– Det förtryck jag ser att delar av mitt folk utsätts för är inte vad jag vill för mitt folk. Jag är mycket orolig över framtiden. För varje dag utsätts kubanerna för fler rädslor. Jag vill inte se blod på gatorna på Kuba, jag vill inte se dessa fängslanden, sa Edel González Jiménez under presskonferensen.

– Siffrorna är helt nya och ingen har undersökt detta tidigare. Ofta när man pratar om kubanska politiska fångar pratar man om personer på högre nivå. Detta handlar alltså om helt vanliga människor som döms på rena misstankar och är ett tydligt exempel på de kontinuerliga människorättsbrott som det kubanska folket utsätts för, kommenterar Erik Jennische, programchef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders, på plats i Madrid.

Läs mer i New York Times intervju med Edel González Jiménez här.

Taggar ,