Kubanska människorättsförsvarare skriver brev till EU

Kubanska människorättsförsvarare som deltagit i projektet.

Det oberoende kubanska civilsamhället har uteslutits under hela förhandlings- och implementeringsprocessen av ett nytt avtal mellan EU och Kuba. För att bättre inkludera det oberoende civilsamhället har Civil Rights Defenders bjudit in kubanska människorättsförsvarare och organisationer att skriva brev med policyförslag till EU. 

I oktober förra året hölls en människorättsdialog mellan Kuba och EU. Endast tre kubanska civilsamhällsorganisationer bjöds in till Bryssel för att delta i dialogen. Samtliga är politiskt, juridiskt och ekonomiskt beroende av det kubanska kommunistpartiet. 

Avtalet mellan EU och Kuba 

Människorättsdialogen hålls en gång om året och är en formell del av det nya avtalet mellan EU och Kuba (PDCA). Avtalet undertecknades 2016 och antogs av Sveriges riksdag i november förra året. Alla EU:s medlemsländer måste godkänna avtalet innan det kan antas fullt ut. Litauen är nu det enda landet som inte har godkänt det. 

Civil Rights Defenders och flera av våra partnerorganisationer har kritiserat avtalet och menar att mänskliga rättigheter ska respekteras och att demokratireformer bör införas innan det godkänns. 

– Avtalet mellan EU och den kubanska regeringen tar inte upp några konkreta förändringar för Kuba. Det är ett avtal som utelämnar en viktig fråga; respekten för mänskliga rättigheter på ön, säger Maydolis González Blanco, en kubansk människorättsförsvarare som är en av de som skrivit brev till EU. 

Oberoende civilsamhällesaktörer har uteslutits 

Maydolis Gonzalez Blanco.

Människorättsdialogen hade kunnat vara värdefull, om oberoende kubanska civilsamhällsorganisationer hade getts tillåtelse att delta. Istället fick den kubanska regeringen rätt att godkänna alla deltagande organisationer, både europeiska och kubanska. Under hela förhandlingsperioden och implementeringen av avtalet har det kubanska civilsamhället uteslutits. 

– Det är den kubanska regeringen som bestämmer vem som kan delta och därför lyssnar man inte på oron och behoven från oberoende aktörer inom civilsamhället. Avtalet saknar legitimitet inom det kubanska oberoende civilsamhället, säger Maydolis Gonzalez Blanco. 

Förslag till EU 

För att ge röst åt oberoende aktörer inom det kubanska civilsamhället har Civil Rights Defenders bjudit in organisationer och människorättsförsvarare att skriva brev med förslag om hur EU borde arbeta med Kuba under de kommande åren.  

– Detta har varit en stor möjlighet för det oberoende civilsamhället och för människorättsförsvarare på Kuba att lyfta våra röster. Det har gjort det möjligt för oss att visa att organisationer diskrimineras, förföljs och censureras, bara för att de främjar och försvarar mänskliga rättigheter. Det är oerhört viktigt att EU tar hänsyn till oberoende människorättsaktivisters röster och åsikter och erkänner deras existens, fortsätter Maydolis Gonzalez Blanco. 

Civil Rights Defenders tog emot totalt 31 brev. En av de som skrivit ett förslag är Roberto Quiñones, en kubansk journalist som greps i september förra året och dömdes till ett års fängelse för sitt journalistiska arbete. Bland de andra som deltagit i projektet återfinns även några av Kubas mest kända människorättsförsvarare. 

En rapport med samtliga förslag kommer att presenteras under ett seminarium i Europaparlamentet den 4 februari. Fram till dess kan du läsa några av texterna här på spanska och här på engelska.  

Läs mer 

Letters from Cuba-EU (In English).
Cartas de Cuba-EU (En Español). 
Invitation – Letters from Cuba to the EU.
391 kubanska människorättsförsvarare i öppet brev till Margot Wallström
Respekt för mänskliga rättigheter måste vara en förutsättning för att ratificera EU-Kuba-avtalet
Sveriges EU-parlamentariker bör inte ge sitt stöd till Kuba-avtalet

Taggar ,