Människorättsförsvarare från Laos fortfarande försvunnen – Var är Sombath?

Porträtt av Sombath Somphone mot grå bakgrund
Sombath Somphone försvann spårlöst den 15 december 2012. Bild: privat.

Det har gått sju år sedan den laotiske människorättsförsvararen Sombath Somphone försvann spårlöst. Han sågs senast den 15 december 2012 på en vältrafikerad gata i landets huvudstad Vientiane. I ett gemensamt uttalande idag uppmanar vi Laos regering att inrätta ett nytt, oberoende och opartiskt utredningsorgan med uppgift att omedelbart undersöka vad som hänt Sombath.

Filmerna från en övervakningskamera visar hur Sombath stannar till med sitt fordon vid en poliskontroll i Vientiane. Kort därefter syns hur okända personer tvingar in honom i ett annat fordon och kör iväg, mitt framför ögonen på polisen. På filmerna syns därefter en person köra bort Sombaths fordon från platsen.

På plats vid tiden för Sombaths försvinnande fanns flera poliser. Det faktum att de bevittnade händelsen, men inte ingrep, ger en tydlig indikation på att statliga myndigheter på något sätt var inblandade i, eller samtyckte till, bortförandet.

Till dess att det står klart vad som hänt Sombath och var han befinner sig måste det internationella samfundet fortsätta att kräva att han återlämnas till sin familj. Det är viktigt att vi fortsätter att ställa frågan till Laos regering: ”var är Sombath?”

Läs hela vårt gemensamma uttalande här.

Taggar ,