Åtta år senare är människorättsförsvararen från Laos fortfarande försvunnen

Lao civil society leader Sombath Somphone

För åtta år sedan försvann den laotiske människorättsförsvararen Sombath Somphone spårlöst. Han sågs senast den 15 december 2012 på en vältrafikerad gata i landets huvudstad Vientiane. Idag, på årsdagen av hans försvinnande, uppmanar vi återigen Laos regering att omedelbart undersöka vad som hänt Sombath och alla andra som försvunnit genom tvång.

Filmerna från en övervakningskamera visar hur Sombath stannar till med sitt fordon vid en poliskontroll i Vientiane. Kort därefter syns hur okända personer tvingar in honom i ett annat fordon och kör iväg, mitt framför ögonen på polisen. På filmerna syns därefter en person köra bort Sombaths fordon från platsen.

I ett gemensamt uttalande idag uppmanar vi återigen Laos regering att inrätta ett nytt, oberoende och opartiskt utredningsorgan med uppgift att omedelbart undersöka vad som hänt Sombath. Våra tankar är hos alla som fallit offer för tvångsförsvinnanden i Laos. Vi kommer att fortsätta kräva att alla ska hittas och återlämnas till sina familjer samt att förövarna identifieras och ställs till svars.

Läs hela vårt uttalande här (på engelska).

Taggar ,