Bosnien-Hercegovina måste tillåta mediarapportering från det ökända Vučjak-lägret

Bild: Pomoć izbeglicama u BiH Facebook page

Tillsammans med vår partnerorganisation BH Journalists Association uppmanar vi myndigheterna i Una-Sana Kanton i Bosnien-Hercegovina och den Internationella Organisationen för Migration (IOM) att tillåta och underlätta för media att rapportera om hur migranter deporteras från det ökända Vučjak-lägret till andra anläggningar i landet.

Vučjak-lägret har sedan det öppnade kritiserats hårt av lokala  människorättsförsvarare, volontärer och internationella människorättsorganisationer. Nu har det beslutats att anläggningen ska stängas ner och att människorna som befinner sig där ska flyttas till andra anläggningar i Una-Sana Kanton.

Objektiv medierapportering är nödvändig, inte minst i ljuset av tidigare fall där migranters mänskliga rättigheter kränkts. Vi uppmanar myndigheterna att tillåta, och underlätta för, media att rapportera om situationen. 

Läs mer i vår artikel på engelska

Taggar ,