Civil Rights Defenders tilldelas diplom för mänskliga rättigheter

I dag, på den internationella dagen för mänskliga rättigheter, tar Civil Rights Defenders emot Stockholms FN-förenings MR-diplom 2019.  

Sedan drygt 20 år tillbaka delar föreningen årligen ut två MR-diplom, ett diplom till en enskild person och ett till en organisation som främjar och skyddar mänskliga rättigheter. 

– Vi är oerhört glada att få ta emot årets MR-diplom. Det här är inte bara ett diplom för Civil Rights Defenders, utan också för alla de människor vi samarbetar med runt om i världen, som varje dag får betala ett högt pris för sin kamp för mänskliga rättigheter, säger Anders L. Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

Motivering 

”Civil Rights Defenders försvarar medborgerliga och politiska rättigheter och stöder mänskorättsförsvarare som utsätts för risk, förföljelse och kränkningar, genom konkreta insatser för att förbättra deras säkerhet och skydd. Den process mot Nordiska Motståndsrörelsen, som nyligen avgjordes i lägsta instans, har aktivt stötts av CRD, så även i Sverige gör CRD en viktig insats när demokratin och mänskliga rättigheter inte respekteras.

CRD:s arbete består av påverkansarbete, juridiska processer och information om situationen för mänskliga rättigheter globalt. Med små ekonomiska resurser förstärker organisationen försvarsnätverket för utsatta mänskorättskämpar i världen. Civil Rights Defenders är en värdig mottagare av Stockholms FN-förenings MR-diplom 2019”, skriver Stockholms FN-förenings styrelse i sin motivering.

Stockholms FN-förening är en av omkring 100 lokala FN-föreningar som ingår i Svenska FN-förbundet.  

Kort om diplomet 

Bland senare års mottagare av MR-diplomet återfinns FQ – Kvinnor och funktionshinder, Clowner utan Gränser, Svenska PEN, Röda Korsets Center i Stockholm för torterade flyktingar och Maskrosbarn, Gunilla Berglund, Maria Rashidi, Elisabeth Massi Fritz, Malena Ernman och Zinat Pirzadeh.

Taggar