Turkisk akademiker fängslas efter att ha skrivit på namninsamling

Denna vecka skickas den turkiska professorn Zübeyde Füsun Üstel till fängelse, fälld för terrorrelaterad aktivitet. Brottet består i att hon skrev under ett upprop mot den turkiska regeringens övertramp av de mänskliga rättigheterna i de kurdiska delarna av Turkiet. Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kräver nu hennes omedelbara frigivning.

Uppropet kräver att den turkiska staten ger oberoende nationella och internationella observatörer tillträde till de områden som befolkas av en kurdisk majoritet. Uppropet har samlat över 2000 underskrifter från akademiker, vilket har lett till ödesdigra konsekvenser för dessa. Flera av dem har blivit av sina jobb och över 600 har blivit åtalade för brott mot Turkiets terrorlagar.

– Som akademiker och som medborgare, gjorde jag gemensam sak med mina kollegor för att kräva varaktig och rättvis fred i mitt land. Jag kommer att hamna i fängelse för att ha krävt fred. Jag är övertygad om att i slutändan, så kommer freden att vinna, säger Zübeyde Füsun Üstel, före detta professor på Galatasarays universitet.

– Att sätta en känd akademiker i fängelse för att hon skrev under ett upprop för fred är helt ofattbart. Detta är inte bara ett övertramp mot yttrandefriheten, det kriminaliserar även en önskan om fred. Fred är en fundamental mänsklig rättighet, det är även att verka för fred. Vi kräver att de turkiska myndigheterna genast släpper Zübeyde Füsun Üstel, säger Goran Miletic, programchef vid Civil Rights Defenders.

För mer information

+46 (0)76 – 576 27 62
press@crd.org

Taggar ,