Förundersökningen läggs återigen ned i fallet Sinthu Selvarajah

Sinthu Selvarajah. Foto: Privat

I dag meddelade riksåklagaren att förundersökningen återigen läggs ner i fallet Sinthu Selvarajah. Civil Rights Defenders, som är juridiskt ombud för Sinthus familj, är kritisk till beslutet.

– Vi är väldigt bekymrade över att förundersökningen på nytt läggs ner i Sinthus fall. Det innebär att ingen ställs till svars för Sinthus död och för de allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter det handlar om, säger Annika Åkerberg, jurist på Civil Rights Defenders.

28-årige Sinthu Selvarajah dog i samband med ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås i slutet av 2014. Fallet har fått stor medial uppmärksamhet efter en granskning av Ekot, där flera allvarliga missförhållanden avslöjades i dokumentären ”Död i slutet rum”. Fallet har sedan dess prövats på nytt och lagts ner i flera omgångar.

Orsaken till att fallet återigen läggs ned är bland annat för att riksåklagaren menar att det inte går att påvisa något orsakssamband mellan polisingripandet och Sinthus död. Riksåklagaren har även bedömt att polisernas våldsanvändning inte varit otillåten.

Civil Rights Defenders har tidigare lämnat in en JK-anmälan i fallet, men valde att ta tillbaka anmälan efter att besked kom i oktober 2017 om att riksåklagaren skulle öppna fallet på nytt. Nu överväger Civil Rights Defenders att aktualisera JK-anmälan igen.

– Jag har nyss varit i kontakt med familjen som givetvis är väldigt besvikna. Det är viktigt att någon hålls ansvarig för de allvarliga kränkningar som Sinthu och hans familj utsatts för. Nu kommer vi läsa igenom riksåklagarens beslut grundligt och se hur vi går vidare, säger Annika Åkerberg.

Vill du veta mer?

Taggar ,