Hello Ruslan – hjälten som kämpar för demokrati och uzbekers rättigheter i Kirgizistan

Ruslan Hello Hero
Till kampanjen Hello Hero har konstnären Lisa Wool-Rim Sjöblom illustrerat fem seriestrippar om några av världens modigaste människor. Det här är berättelsen om Ruslan.

Kirgizistan är ett av de länder som efter Sovjetunionens fall blev självständigt. Sedan dess har landet präglats av politisk turbulens, diskriminering och våldsamma etniska konflikter. Korruption genomsyrar samhället på alla nivåer inklusive rättsväsendet. Dessutom är respekten för de medborgerliga och politiska rättigheterna undermålig.

Ruslan är grundare av en hemsida som skriver om sociala och politiska problem i samhället liksom som uzbekernas, som är en minoritet, situation i landet. Ruslan arbetar också som frilansjournalist åt en rad internationella nyhetsbyråer, tv-kanaler och andra medier. Utöver detta samarbetar Ruslan med såväl lokala som internationella människorättsorganisationer.

Ruslan har i sitt arbete avslöjat försök till valfusk när han lyckades filma hur regeringstrogna personer knackade dörr och försökte tvinga till sig samt köpa folks röster. Klippet sändes på TV både i Kirgizistan och internationellt och ledde till att han kallades på förhör hos polisen. Han har också avslöjat hur säkerhetsstyrkor fängslat religiösa medborgare med hänvisning till att de eventuellt tillhör radikala grupper och hur dessa efter att de funnits oskyldiga måste betala flera tusen kronor för att bli frisläppta.

För sitt arbete har Ruslan fått utså mycket. Ruslans bror, som också var en välkänd journalist och människorättsförsvarare, mördades för cirka tio år sedan. Flera gånger har Ruslan blivit svårt misshandlad av okända personer. Han och hans närmsta familj har även utsatts för hot både i hemmet och via sociala medier och han står under konstant övervakning av staten. Ruslan har dessutom blivit stämd av Kirgizistans nationella säkerhetskommitté som menar att han i sina avslöjande artiklar har skadat landets anseende. Ruslan har därför under perioder varit tvungen att flytta från Kirgizistan för att skydda både sig själv och sin familj.

Ruslan bedriver ett viktigt arbete med att sprida information till världen om hur situationen är i Kirgizistan. Genom den information som Ruslan förmedlar kan andra länders politiker förhoppningsvis påverka utvecklingen i landet till det bättre. Det är i alla fall en övertygelse som gör att Ruslan, trots hot, fortsätter sitt kamp.

Ruslans arbete är dessutom en förutsättning för ett uppfyllande av de Globala målen, bland annat mål 16.5 ”Väsentligt minska alla former av korruption och mutor”. Läs mer om de Globala målen på www.globalamalen.se.


Ruslan Hello Hero

Om Hello Hero

Hello Hero bygger på berättelser om människor som arbetar med att försvara grundläggande rättigheter och som blivit utsatta för hot, våld eller andra kränkningar.

Berättelserna har illustrerats av serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom och finansieras med stöd av Sida. Den här berättelsen handlar om Ruslan.

Läs mer om Hello Hero här.

 

Taggar