Från Tadzjikistan till Polen – stödet från akutfonden hjälpte Shabnam till säkerhet

Shabnam har med stöd från Civil Rights Defenders akutfond kunnat flytta till ett land där myndigheterna inte trakasserar henne, samt få juridisk hjälp och sjukvård.

Shabnam Khudoydodova är en människorättsförsvarare från Tadzjikistan. På grund av sin politiska aktivism blev hon 2015 en måltavla för de tadzjikiska myndigheterna. Hoten och trakasserierna gjorde att hon till slut tvingades fly. Med stöd från Civil Rights Defenders akutfond har Shabnam fått hjälp och kan nu fortsätta sitt människorättsarbete i Polen.

Shabnam har bott i Polen sedan 2016 och har sedan dess försökt återförenas med sin nio år gamla dotter och mamma. Det var genom stöd från Civil Rights Defenders akutfond som Shabnam tillfälligt kunde fly landet samt få juridisk hjälp och sjukvård. Ett resultat av det juridiska stöd Shabnam fick genom akutfonden var att hon kunde återförenas med sin dotter och andra familjemedlemmar för första gången på flera år.

– Jag är oerhört tacksam för det stöd jag fått från Civil Rights Defenders. Tack vare bidraget har jag kunnat återförenas med min dotter och familj. Det är andra året i rad som er organisation är vid min sida, och ni har fått mig att känna att jag aldrig är ensam. Jag är oerhört tacksam, säger Shabnam.

Precis som Shabnam tvingas många andra människorättsförsvarare arbeta under mycket osäkra omständigheter. När situationen eskalerar och behovet av stöd är akut finns Civil Rights Defenders akutfond som en snabb och viktig livlina. Under 2017 har vi genom akutfonden haft möjlighet att ge stöd till 357 personer som befunnit sig i liknande situationer som Shabnam och hennes familj.

Läs hela artikeln här (på engelska): From Tajikistan to Poland: Relocation Through the Emergency Fund.

Taggar , , ,