Kubanska människorättsförsvararen Claudio Fuentes har frihetsberövats på nytt

Den kubanska fotografen och människorättsförsvararen Claudio Fuentes greps av landets säkerhetspolis tidigt på morgonen, torsdagen den 10 juli i Havana. Det är andra gången på två månader som Claudio Fuentes frihetsberövas under liknande omständigheter.

För lite mer än en månad sedan greps Claudio Fuentes nära sin bostad i Havana. Då precis som nu uteblev all officiell information om var han befann sig och vare sig media eller hans familj fick reda på någonting.

Civil Rights Defenders uppmanar Sverige att omedelbart ta ställning mot de fortsatta attackerna mot kubanska människorättsförsvarare. Det är tydligt att den kubanska staten griper och fängslar människorättsförsvarare med syfte att tysta och bryta ner dem. Sedan Miguel Díaz-Canel tog makten som president i Kuba har trakasserierna och de psykiska påtryckningarna mot landets människorättsförsvarare ökat ordentligt, vilket kraftigt begränsar deras rätt att röra sig fritt.

Läs mer om fallet Claudio Fuentes och situationen för människorättsförsvarare i Kuba i vår artikel på engelska: Cuban Human Rights Defender Claudio Fuentes Detained Again.