Civil Rights Defenders börjar dokumentera när kubanska människorättsförsvarare stoppats vid resor ur landet

Två kubanska människorättsförsvarare från den provinsen Villa Clara förbjöds resa till en av Civil Rights Defenders utbildningar i Colombia den 1 maj. Polisen patrullerade utanför deras hus från tidig på morgonen och sa att de inte fick lämna huset utan att uppge en anledning. En tredje deltagare fick höra att hon inte skulle få resa ett par dagar före utbildningen. En fjärde deltagare fick inte förnya sitt pass och kunde därför inte delta.

Det här är bara ytterligare ett par exempel på en oroande trend. Under 2018 organiserade vi Defenders’ Days, en konferens där Civil Rights Defenders välkomnar människorättsförsvarare från hela världen till Stockholm för att delta i ett omfattande utvecklings, utbildnings och kapacitetsuppbyggande program. Två av våra inbjudna partners från Kuba förbjöds både lämna landet och kontakta oss på Facebook för att berätta om deras situation. Utan någon form av förklaring togs deras väskor ur planet och de eskorterades ut från flygplatsen. De informerades bara om att de inte fick lämna landet.

Läs hela artikeln (på engelska) här.

Taggar