200 dagar sedan ”Mother Mushroom” arresterades

Me Nam from Vietnam
Bild: Jonas Grazer.

Den vietnamesiska bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh arresterades och fängslades den 10 oktober 2016. Hon anklagas för att ha spridit propaganda mot den vietnamesiska staten. Nu – 200 dagar senare – har hon fortfarande inte tillåtits kontakt med vare sig en advokat eller sin familj.

Nguyen Ngoc Nhu Quynh skriver under pseudonymen Me Nam (“Mother Mushroom”) och har länge använt sig av sociala medier for att uppmärksamma situationen för mänskliga rättigheter i Vietnam. Bland annat har hon kritiserat den vietnamesiska regeringen för maktmissbruk och korruption. Innan hon arresterades hade hon skrivit ett kritiskt inlägg om regeringens agerande mot företaget Formosa som i april 2016 låg bakom ett giftutsläpp i havet vid den vietnamesiska kusten. Vidare hade hon delat en rapport som belyser flera fall där civila dött i polisförvar.

De senaste 200 dagarna har Me Nam hållits isolerad från omvärlden.

– Det är därför stor risk att hon utsätts för tortyr eller misshandel. Hon har fortfarande inte fått träffa en advokat vilket tydligt kränker hennes rätt till en rättvis rättegång, säger John Stauffer, Chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Ökat förtryck mot landets växande civilsamhälle

Den vietnamesiska regeringens förtryck mot landets växande civilsamhälle har trappats upp. Dussintals bloggare och människorättsförsvarare har gripits på godtyckliga grunder och flera av dem riskerar nu långa fängelsestraff.

– Civil Rights Defenders uppmanar den vietnamesiska regeringen att omedelbart släppa Me Nam och alla andra människorättsförsvarare som arresterats på godtyckliga grunder, säger John Stauffer.

I april 2015 tilldelades Me Nam Civil Rights Defenders årliga pris Civil Rights Defender of the Year Award. I mars 2017 utsåg det amerikanska utrikesdepartementet henne till en av pristagarna av årets International Women of Courage Awards.

Taggar