Stoppa trakasserierna mot människorättsförsvarare i Belarus

Civil Rights Defenders är djupt oroad över myndigheterna i Belarus senaste trakasserier mot flera journalister, människorättsförsvarare och oppositionsmedlemmar, i samband med att de deltagit i fredliga protester. Belarus måste omedelbart stoppa handlingarna och istället respektera mötes- och yttrandefriheten för landets medborgare.

I dag hålls det flera rättegångar i Belarus. Rättegångarna följer på händelser från gårdagen, då 18 journalister, flera oppositionsmedlemmar och representanter från det civila samhället greps i samband med fredliga protester. En av de första domarna föll redan omkring lunchtid i dag, måndag den 13 mars, då en journalist från Radio Liberty dömdes att betala en summa motsvarande 280 Euro. I en annan rättegång dämdes en av de gripna människorättsförsvararna till 14 dagars fängelse.

Sedan början av mars har flera protester mot regimens finansiella politik ägt rum i olika städer runt om i landet. Den 15 och 25 mars planeras flera stora demonstrationer i landets huvudstad Minsk. Talespersoner från det civila samhället har uttryckt en oro över att protesterna kommer leda till massrepressalier i likhet med 2010, då fler än 600 personer greps i samband med fredliga sammankomster. Flera dömdes senare till upp till 15 dagars fängelse.

Civil Rights Defenders uppmanar Belarus att stoppa godtyckliga hot, frihetsberövanden och sökningar av journalister, människorättsförsvarare och oppositionsledare. Vi uppmanar Belarus att stoppa beslagtagningen av deras egendom, och istället erkänna och respektera deras rätt till mötesfrihet i enlighet med artiklarna 19 och 21 i den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

Taggar