Debatt: ”Med Trump måste Sverige slåss för mänskliga rättigheter”


Donald Trump har gjort en rad uttalanden som pekar på att USA kommer att värna de mänskliga rättigheterna i mindre grad än tidigare. Därför måste EU och Sverige, med sin plats i FN:s säkerhetsråd, kliva fram och ta ett större ansvar för att försvara de mänskliga rättigheterna globalt, skriver Civil Rights Defenders i DN Debatt den 19 januari.

USA:s tillträdande president Donald Trump förväntas nedprioritera mänskliga rättigheter. Situationen kräver att EU skjuter fram sina positioner som global människorättsförsvarare och Sverige måste arbeta för att detta blir verklighet. Med Sverige i FN:s säkerhetsråd är detta ett ypperligt tillfälle för regeringen att visa att den menar allvar med att mänskliga rättigheter är och förblir en säkerhetsfråga.

Donald Trump har under såväl valkampanjen som månaderna efter valet gjort en rad uttalanden som pekar på att USA kommer att värna de mänskliga rättigheterna i mindre grad än tidigare. Dessa signaler är oroväckande för oss människorättsförsvarare och för våra kolleger som kämpar mot regeringar som systematiskt kränker medborgerliga och politiska rättigheter. Människorättsfientliga krafter runt om i världen vädrar morgonluft.

Läs hela Civil Rights Defenders debattartikel, publicerad i Dagens Nyheter den 19 januari 2017.
Read the full article in English here, published in The Local, 24 January 2017.

Taggar