Inför valet: Venezuela överger demokratin

Inför valet till Venezuelas nationalförsamling den 6 december publicerar Civil Rights Defenders en rapport om det snabbt försämrade läget för medborgerliga och politiska rättigheter i landet.

Några övergripande slutsatser från rapporten är:

  • Inför valet har Venezuelas president Nicolás Maduro vid upprepade tillfällen hotat med våld, gatukonfrontationer och om att fortsätta styra landet tillsammans med militären om oppositionen vinner en majoritet i nationalförsamlingen. Maduro har vägrat acceptera internationella valövervakare och ett flertal av landets mest kända oppositionella är frihetsberövade eller har förbjudits att ställa upp i valet.
  • De omfattande protesterna våren 2015 ledde till ett mycket hårt förtryck av såväl deltagande ungdomar som erfarna människorättsförsvarare och oppositionella. 19 personer sköts till döds av polisen och mer än 3700 personer greps, av vilka den stora merparten utsattes för omfattande våld och kränkningar. De flesta släpptes efter upp till fyra dagar i arresten, men 240 personer tillbringade längre tid i fängelse och ungefär 100 personer var inlåsta i mer än en månad. Fortfarande sitter 27 av dem i fängelse.
  • Tillsammans med den breda attacken på medborgerliga och politiska rättigheter i Venezuela under det senaste dryga decenniet, till exempel rätten till liv, yttrandefrihet och rättssäkerhet, har förtrycket av protesterna 2014 och oviljan att möjliggöra demokratiska val gjort att Venezuela nu slutligen överger demokratin.
  • Faktumet att man radikalt försvårat för oppositionen att arbeta, att man inte tillåter internationella övervakare och att pressfriheten radikalt inskränkts, gör att en seger för regeringspartierna i valet inte kan beskrivas som legitim.

Ladda ner hela rapporten här: Leaving Democracy Behind.

Taggar