Civil Rights Defenders utkräver ansvar för dödligt polisvåld

Sinthu Selvarajah. Foto: Privat

För snart ett år sedan dog 28-årige Sinthu Selvarajah i samband med ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Västerås. Åklagaren bedömde dödsfallet som en olyckshändelse och alla misstankar om brott lades ner. Men utredningen har fått skarp kritik efter att Sveriges radio granskat fallet och ärendet har återigen öppnats. Civil Rights Defenders företräder familjen i det nyöppnade ärendet.

– Tillsammans med familjen till Sinthu Selvarajah kommer vi utkräva ansvar för det polisingripande som ledde till hans död för snart ett år sedan. I ett första steg vill vi att åklagaren byts ut eftersom hon inte gjorde sitt jobb i den första förundersökningen, säger Robert Hårdh, chef på Civil Rights Defenders.

I våras lades polisens internutredning ned, men i förra veckan kunde Sveriges radio Ekot avslöja stora brister i åklagarens förundersökning. I söndags sändes dokumentären Död i slutet rum i P1, vilken bland annat skildrar ett oproportionerligt våld av polisen i samband med ingripandet. Dokumentären visar också att det finns tydliga brister i polisens beredskap att bemöta personer som drabbats av psykisk ohälsa.

– Det handlar om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Om förundersökningen inte leder till åtal kommer Civil Rights Defenders tillsammans med familjen driva ärendet vidare nationellt eller internationellt, säger Robert Hårdh.


För mer information, lyssna på Sveriges radios inslag om fallet Sinthu Selvarajah:

Taggar