Civil Rights Defenders intervjuas om valet i Belarus

Söndagen den 11 oktober var det presidentval i Belarus och som förutspått vann den redan sittande presidenten Lukasjenka, som styrt landet de senaste 20 åren. Civil Rights Defenders är en av flera människorättsorganisationer som kritiserat valet eftersom det inte genomförts fritt och demokratiskt, utan istället genomsyrats av både fusk och hot.

Joanna Kurosz, Civil Rights Defenders programchef för Östeuropa och Centralasien, var på plats i huvudstaden Minsk under valet. I en intervju med Sveriges radio berättar hon bland annat att det inte bara är valdagen som är viktig i sammanhanget.

– Det handlar inte bara om det som händer på valdagen. Belarus har varit en diktatur i 21 år och under den här tiden har folket varit hjärntvättade av regimens propaganda. Oppositionen har under den här tiden blivit väldigt kvävd.

Klicka här för att lyssna på hela intervjun i Sveriges Radio.

Taggar