Ett år efter avslöjandet av Skånepolisens romregister

I och med att det var ett år sedan Skånepolisens romregister avslöjades – intervjuades Civil Rights Defenders människorättsjurist Johanna Westeson av SR.

Den 23 september var det precis ett år sedan Skånepolisens romregister avslöjades. I höst kommer Civil rights Defenders att stämma staten i svensk domstol, för kränkningar på etnisk grund. Hör vår människorättsjurist Johanna Westesson i en intervju i SR om fallet och organisationens besvikelse över att staten inte gjort mer i frågan.

Under hösten kommer människorättsorganisationen Civil Rights Defenders att stämma staten i svensk domstol, för kränkningar på etnisk grund.

– Vi menar att de personer som finns med i registret inte har fått upprättelse. Den rättsliga process som har följt efter att registret uppdagades är helt otillräcklig, eftersom själva diskrimineringen, den etniska dimensionen av registret och den etniska diskrimineringen, aldrig behandlats, aldrig tagits upp, säger Johanna Westeson människorättsjurist på Civil Rights Defenders.

Det för exakt ett år sedan som Dagens Nyheter avslöjade Skånepolisens så kallade romregister, där omkring 4.700 personer registrerats. De allra flesta var romer och över tusen av dem var barn.


Läs mer resten av intervjun här.

Taggar