QueerFest utsatt för bombhot, attacker och avbokade lokaler

Civil Rights Defenders stödjer ett av Rysslands största hbtq-event, QueerFest, som startade den 18 september i St. Petersburg trots hot, attacker och lokaler som avbokats i sista minuten.

Festivalens huvudlokal, där öppningsceremonin skulle äga rum den 18 september, avbokades bara 1,5 timme innan tillställningens start. Ägarna till lokalen uppgav att anledningen till den sena avbokningen var att valvet ovanför ingången till lokalerna var försvagad vilket kunde leda till en kollaps. Trots det försvagade valvet – stoppades inga andra inbokade evenemang i fastigheten.

Trots bakslaget kunde festivalen öppna som planerat efter att volontärer och arrangörer lyckats flytta all utrustning och hela utställningen till nya lokaler. Öppningen lockade 160 deltagare och betraktades som en succé men stördes av att besökarna attackerades och trakasserades på väg in och ut ur lokalen av en våldsam homofobisk grupp.

För att kunna genomföra öppningen av festivalen fick QueerFests säkerhetsteam barrikadera ytterdörren från det tjugotal våldsamma anti-hbtq personer som dök upp och attackerade besökare genom slag och sparkar och genom att spruta en grön substans och en stinkande gas i ansiktet på dem.

Både polis och Ombudsmannen för mänskliga rättigheter i St. Petersburg kallades till plasten men ännu har ingen av de provokatörer som attackerade besökare gripits.

– Civil Rights Defenders är djupt oroad över situationen. Vi uppmanar myndigheterna i St. Petersburg att utreda attackerna under festivalens öppningsceremoni så att förövarna ställs inför rätta. Vi uppmanar också polisen att säkerställa tillräckligt polisskydd inför kommande arrangemang och se till så att festivalen kan fortskrida utan att ägare till lokaler pressas till att häva kontrakt, säger Roemer Lemaître, tillförordnad programchef för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Sedan öppningen har flera lokaler avbokats i sista minuten och festivalens arrangörer har mottagit flera bombhot.

Taggar ,