Viet Pride – tillsammans och på cykel

Medan Civil Rights Defenders laddar inför sitt första deltagande i Stockholms Prideparad den 2 augusti så förbereder sig vår partner, Viet Pride, också för Vietnams tredje Pridefirande, denna gång med temat ”tillsammans”.

Det främsta syftet med Viet Pride är att hbt-grupper över hela landet ska kunna komma samman och samtidigt främja en dialog mellan hbt-grupper och engagerade människorättsförsvarare, partnerorganisationer och FN-organ.

– Viet Pride ligger i framkant när det gäller att främja de mänskliga rättigheterna i Vietnam. Att mobilisera aktivister och allmänheten, och erbjuda ett forum för diskussioner, är stort steg för det vietnamesiska civilsamhället, säger Brittis Edman, Sydostasienchef på Civil Rights Defenders.

Tidigare Pridefiranden har inspirerat årets Viet Pride till att erbjuda ett brett utbud av aktiviteter och plattformar för att främja mångfald. Civil Rights Defenders är stolt över att fortsätta stödja vår partner i deras arbete att främja rättigheter och sammanhållning, att underlätta kommunikationen mellan olika grupper och, framförallt, att låta folk vara sig själva i en mysig, sprudlande och färgglad atmosfär.

Genom solidaritet och förståelse syftar Viet Pride till att stärka hbt-personers röster i ett annars traditionellt och konservativt samhälle.

– I ett kollektivistiskt och patriarkalt samhälle som Vietnam, lever ofta homofobin kvar i mycket subtila former, samtidigt som den också är djupt rotad och internaliserad. I ett sådant sammanhang är Pride oerhört viktigt eftersom det upprätthåller värden som tolerans, mångfald och jämställdhet, säger Nguyen Thanh Tam, chef på Viet Pride.

Evenemanget äger rum under fem dagar i början av augusti, med ett Pride-cykelrally genom gatorna i Hanoi den 3 augusti. Deltagarna, som cyklar i en stor klunga, kommer att bära stora, fladdrande regnbågsflaggor som tillsammans bildar ”ett färghav”.

Taggar ,