Fem år sedan Natalia Estemirova mördades

För fem år sedan mördades den framstående människorättsförsvararen Natalia Estemirova på grund av sitt människorättsarbete i Tjetjenien. Trots att de ryska myndigheterna upprepade gånger lovat att ställa hennes mördare inför rätta finns det fortfarande en övergripande ovilja att undersöka de lokala myndigheternas inblandning.

Den 15 juli 2009 kidnappades Natalia utanför sitt hem i Groznyj, Tjetjenien. Hennes kropp hittades flera timmar senare i grannlandet Ingusjien. Hon hade blivit skjuten och dödad genom skott mot huvudet och bröstet.

Natalia arbetade för Memorial, en framstående rysk människorättsorganisation och en viktig partner till Civil Rights Defenders. Tiden innan Natalias bortförande hade hon undersökt flera fall av tortyr, kidnappning och utomrättsliga avrättningar som begåtts av den tjetjenska polisen. Hon var också en av få som öppet kritiserade den beryktade presidenten i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov.

Rysslands president, Vladamir Putin, erkände öppet att mordet med all sannolikhet var kopplat till hennes människorättsarbete och lovade att en fullständig och oberoende utredning skulle göras. Kadyrov har upprepade gånger förnekat all inblandning och stoltserat med att han personligen ska hitta hennes mördare.

Civil Rights Defenders uttrycker sin fortsatta oro över de ryska myndigheternas misslyckande med att ställa Natalias mördare inför rätta. Tyvärr är Natalias öde inte unikt, straffrihet för människorättsbrott som begås i norra Kaukasus är mer regel än undantag. En verklighet som fortgår med oförminskad styrka.

– Sedan mordet på Natalia har myndigheterna misslyckats med att undersöka den tjetjenska polisens inblandning i mordet. Istället har man ivrigt undersökt ledtrådar som pekat bort från all statlig inblandning. Vid flera tillfällen under den officiella utredningen har utredare beskyllt revoltörer för mordet. Passande nog var alla dessa ”revoltörer” de pekade fingret på antingen redan döda eller på flykt, säger Roemer Lemaître, programchef för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Natalia Estemirovas modiga arbete med att dokumenterar de tjetjenska myndigheternas pågående övergrepp på civila sporrade Civil Rights Defenders att skapa en säkerhetsanordning för utsatta människorättsförsvarare i repressiva regioner.

I hennes ära lanserades Natalia Project i april 2013 – världens första globala larmsystem för utsatta människorättsförsvarare. Sedan dess har hennes inspiration lett till att 21 människorättsförsvarare från tre olika kontinenter inkluderats i Natalia Project, utrustats med larm och genomgått säkerhetsutbildningar.

Genom att följa Natalia Project på sociala medier blir du en människorättsförsvarare och hjälper till att skapa ett globalt skyddsnätverk för utsatta människorättsförsvarare. Du kommer att bli underrättad om ett larm aktiveras av en bärare och kan omedelbart sprida informationen vidare. Anmäl dig genom att klicka här.

Taggar ,