Fotoutställning: Romer i Serbien

Över 300 bidrag och 80 tävlande resulterade i 12 vinnare. Den 21 januari ställs vinnarbilderna i Civil Rights Defenders fototävling ”Under samma tak” ut i Belgrad. En utställning som skildrar vardagen för den romska befolkningen i Serbien.

Under en månad i slutet av 2013 pågick en fototävling i Serbien som Civil Rights Defenders var med och anordnade. Fotointresserade uppmanades att dokumentera och skildra vardagen för romer i Serbien. Gensvaret från allmänheten var överväldigande.

– Gensvaret från deltagarna var en framgångssaga i sig, men skickar också ett starkt budskap om att ett mer tolerant Serbien existerar”, säger Goran Miletic programchef för Västra Balkan på Civil Rights Defenders.

Fototävlingen är en del av projektet, ”Att stärka synligheten av de mest diskriminerade grupperna i Serbien”, som stöds av National Endowment for Democracy och vernissagen i Belgrad hålls på UK Parobrod (Kapetan Misina Street 6a) den 21 january och startar 16.00. Vinnarbilderna kommer också att kunna beskådas i en speciell kalender för 2014.

– Målet med projektet var att öka synlighet och förståelse för våra Romska grannar i Serbien. Några av de, i bild, fångade ögonblicken är sorgsna, en del är glada, men det de har gemensamt är att de är äkta och rörande, säger Goran Miletic.


Den romska befolkningen i Serbien anses, tillsammans med HBT-personer vara den mest diskriminerade och hotade gruppen i landet. Ungefär hälften av romerna i Serbien lever i 600 informella bosättningar utan tillgång till grundläggande resurser så som rent vatten, lämpliga bostäder, hälsovård, utbildning och sysselsättning.

Taggar