Belarusisk HBTQ-aktivist visiterad vid gräns

Morgonen den 14 september tvingas Natallia Mankouskaya, en av ledarna inom den belarusiska HBTQ-organisationen GayBelarus, att kliva av sitt tåg vid gränsen mellan Ukraina och Belarus. Utan någon förklaring griper gränsvakter henne, söker igenom hennes tillhörigheter och genomför flera kroppsvisitationer. Hon släpps först tre timmar senare.

Detta är bara en av många incidenter som myndigheterna i Belarus utsatt medlemmar i GayBelarus för. Två av Natallia Mankouskaya kollegor utsattes tidigare i år för liknande visiteringar när de skulle korsa gränsen.

– Uppenbarligen riktar myndigheterna sin uppmärksamhet åt GayBelarus aktivister, en direkt konsekvens av organisationens arbete för rätten till föreningsfrihet. Vi uppmanar myndigheterna i Belarus att sluta trakassera medlemmarna och det internationella samfundet att fördöma trakasserierna av de människorättsaktivister som arbetar för HBTQ-gruppers rättigheter i Belarus, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

I januari 2013 gjorde GayBelarus ett misslyckat försök att erhålla laglig registrering under namnet ”Lambda”. Effekten av detta blev att de belarusiska myndigheterna inledde en kampanj mot organisationen genom att plundrade gayklubbar, hålla ”samtal” med medlemmar och fråga ut dem om verksamhet och specifikt deras ordförande Siarhei Androsenka.

Ordförande Siarhei Androsenka har också utsatts för en mängd olika påtryckningar. Nyligen var han tvungen att flytta från sin lägenhet efter att myndigheter pressade hans hyresvärd att vräka honom. Myndigheternas påtryckningar och restriktioner av hans medborgerliga rättigheter resulterade i att Androsenka i juni tillfälligt lämnade Belarus.

Taggar ,