Kampanj mot hbt-organisation

Myndigheterna i Belarus har inlett vad som verkar vara en kampanj mot hbt-personer i landet. Över 30 medlemmar från människorättsorganisationen GayBelarus har förhörts av polisen efter att organisationen försökt registrera sig hos justitieministeriet för andra gången.

– Myndigheterna i Belarus måste genast sluta trakassera GayBelarus och istället ge dem ett organisationsnummer. Organisationens medlemmar tillhör den grupp modiga människor som vågar försvara de mänskliga rättigheterna för hbt-personer i Belarus. Europeiska politiker bör kräva att föreningsfriheten respekteras, säger Joanna Kurosz, Eurasienchef på Civil Rights Defenders.

Förra veckan genomförde polisen razzior på gayklubbar i Minsk och Vitebsk. Under dessa räder fotades 60 personer och 160 registrerades. Sedan dess har polisens avdelning för bekämpning av narkotika- och människohandel kallat över 30 medlemmar från organisationen till ”samtal”. De frågades om allt från en påstådd våldtäkt i Brest till om hur de blev homosexuella, var hbt-möten äger rum, organisationens verksamhet samt frågor om ordföranden Siarhei Androsenka.

Siarhei Androsenka anser att den senaste tidens påtryckningar från myndigheterna kan ha att göra med försöket att registrera organisationen.

– Polisen har genom sina handlingar kränkt våra medlemmars rätt till privatliv. Vi har skrivit två protestbrev till det lokala inrikesministeriet och uppmanar till sammanhållning i dessa tuffa tider. Det är dock oundvikligt att människor känner sig rädda på grund av myndigheternas trakasserier, säger Siarhei Androsenka, ordförande i GayBelarus.

GayBelarus försöker registrera organisationen under namnet Lambda men beslut har ännu inte fattats av justitiedepartementet i Belarus.

Taggar ,