Viasna förlorar sitt kontor i Minsk

Den 26 november konfiskerade de belarusiska myndigheterna människorättsorganisationen Viasnas kontor i Minsk. Beslaget är kopplat till processen mot organisationens ordförande Ales Bialiatski, som 2011 dömdes till 4,5 års fängelse och konfiskering av egendom. 

Kontorslokalerna registrerades personligen av Ales Bialiatski efter att Viasna år efter år nekats registrera organisationen hos myndigheterna.

– Vi har varit medvetna om konfiskeringen under en lång tid så vi är förberedda på detta. Viasna kommer att fortsätta verksamheten som vanligt, säger Valiantsin Stefanovich, Viasnas vice ordförande.

Viasna har haft sitt kontor på Nezalezhnastsi Ave 78a i 12 år. Konfiskeringen är ännu ett sätt för myndigheternas att trakasserier organisationen.

– Viasnas kontor har verkligen varit ett centrum för arbetet för mänskliga rättigheter i Belarus och många människor har känt sig som hemma i lokalerna. Jag har själv minnen från kontoret. Konfiskeringen av kontoret är ett hårt slag mot belarusier. Det har varit ett välkänt ställe och många har vänt sig till Viasna för att driva sina rättigheter, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

Den 26 november, innan myndigheterna beslagtog lokalerna, hölls en avslutande ceremoni för inbjudna journalister, människorättsförsvarare och andra intresserade i Viasnas lokaler.

Eftersom Viasna inte kunnat registrera sig och verka lagligt i Belarus har organisationen tvingas öppna privata bankkonton utomlands. I augusti 2011 greps Ales Bialiatski misstänkt för skattebrott efter att Litauen och Polen hade avslöjat information om belarusiska individers bankkonton, på begäran av de belarusiska myndigheterna. Den 24 november 2011 dömdes han till fyra och ett halvt års fängelse och konfiskering av egendom.

Taggar