Journalister under press i Belarus

Belarus alternativa röster har utsatts för hårt tryck under den senaste tiden. Enligt den populära belarusiska medieplattformen Euroradio har journalister i fler fall blivit gripna och trakasserade.

Den 22 juni greps Euroradios ackrediterade journalist Pavel Sviardlou i närheten av sitt hem i Minsk av civilklädda poliser. Han åtalades för svordomar och hans advokat fick inte närvara i rättssalen, trots att Sviardlou uttryckligen begärde det. Samma dag dömdes Sviardlou till 15 dagars fängelse för ”förargelseväckande beteende”. Sviardlou har lämnat in ett överklagande till domstolen men enligt Euroradio har det inte behandlats.

Samma dag som Sviardlou greps, parkerade flera fordon med civilklädda poliser utanför Euroradios kontor. Poliserna gick in i byggnaden och frågade efter Euroradios journalist Vitali Ruhain. Ruhain fördes senare i säkerhet av sina kollegor, en händelse som noga övervakades av polisen.

Den 21 juni greps Andrzej Poczobut, korrespondent för den polska dagstidningen Gazeta Wyborcza, anklagad för att i enlighet med artikel 367 i den belarusiska brottsbalken ha smutskastat presidenten. Han riskerar fem års fängelse om han döms.

Gripandet av Pavel Sviardlou och den ökade pressen på journalister är direkt kopplat till deras yrkesverksamhet. Fallen är färska exempel på förföljelsen av journalister och Belarus brott mot yttrandefriheten.

Taggar