Birgitta Ohlsson deltar i Belgrad Pride

Mellan 30 september och 6 oktober arrangeras åter en pridefestival i Serbiens huvudstad Belgrad. EU-minister Birgitta Ohlsson åker till Belgrad tillsammans med Civil Rights Defenders och är en av invigningstalarna.

– Prideparader är ett lackmustest för friheten i Europa. För mig som EU-minister och som representant för Sverige är det oerhört viktigt att visa solidaritet med alla de HBT-personer som utsätts för förföljelser och inte kan visa sin kärlek öppet, säger Birgitta Ohlsson.

Civil Rights Defenders har arbetat mot diskriminering av utsatta grupper och för homosexuella, bisexuella och transpersoners (hbt) lika värde och rättigheter på Balkan i över ett decennium. Organisationen är en av huvudarrangörerna av Pride och en samlande faktor för den serbiska hbt-communityn.

– Birgitta Ohlssons medverkan under Belgrad Pride är en viktig gest av solidaritet, i en tid då det är svårt eller rent av omöjligt att arrangera Pridefestivaler på många håll i Europa. Det stärker de lokala aktivisterna och skickar en tydlig signal till serbiska myndigheter om att omvärlden ser vad som händer och att politiker från länder som Sverige bryr sig om huruvida människors rättigheter respekteras i Serbien, säger Robert Hårdh, Civil Rights Defenders chef.

Förra året beslutade det nationella säkerhetsrådet att förbjuda alla offentliga manifestationer den aktuella helgen, inklusive Pride paraden, med motiveringen att den nationella säkerheten var i stor fara. Det nationella säkerhetsrådet består av Serbiens president, premiärminister, justitie-, försvars- och inrikesministern samt några av de högsta ledarna inom armen och säkerhetstjänsten.

2010 skyddade polisen deltagarna mot mer än 5 000 våldsamma motdemonstranter och skadorna på egendom beräknades till mer än 1 miljon euro. 2009 ställdes paraden in efter hot från högerextrema grupper.

Taggar , ,