Hatspråk mot hbt-personer

Civil Rights Defenders är bekymrade över diskrimineringen och hatspråket som riktats mot hbt-personer i den offentliga debatten i Albanien. Vi fördömer de uttalanden som gjorts av politiker och uppmanar myndigheterna att sätta stopp för den hets mot folkgrupp som pågår och som uppmanar till våld mot hbt-personer.

– Den senaste tidens uttalanden från offentliga personer bryter mot diskrimineringsförbudet som garanteras i artikel 18 i den albanska konstitutionen, och i artikel 14 i Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. Albanien har antagit en lag mot diskriminering som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning och är skyldigt att följa den, säger Goran Miletic, programansvarig på Civil Rights Defenders.

Förra veckan uppgav Ekrem Spahiu, vice försvarsminister och ledare för partierna i den styrande koalitionen, att han är emot gayparader och uppmanade till våld mot homosexuella.

– Det som återstår att göra är att slå dem med pinnar. Om du inte förstår detta, kan jag förklara: att slå dessa personer med gummikäppar,” sade han till Gazeta Squiptare.

Spahius uttalande var ett svar på HBT organisationen Pink ambassads tillkännagivande om planerna inför 17 maj, som är den internationella dagen mot diskriminering, då de planerar att hissa hbt-flaggan på ett av de största torgen i Tirana.

Istället för att be om ursäkt har han även kallat hbt-personer  för en ”skam och förbannelse”.

Den albanska ombudsmannen har uppmanat Mr Spahiu att be om ursäkt och avstå från uttalanden som kränker hbt-personers rättigheter och uppmuntrar till våld. Den albanska statsministern har också utfärdat en reprimand till Mr Spahiu.

Baserat på Albaniens lag mot diskriminering, har vår partner Aleanca lämnat in klagomål till kommissionären mot diskriminering.

Civil Rights Defenders förväntar att kommissionären reagerar snabbt och fullt ut skyddar hbt-samhället under de planerade aktiviteterna på den internationella dagen mot homofobi den 17 maj.

Taggar ,