Dödsstraff hör inte hemma i Europa

Nyligen avrättades de belarusiska medborgarna Uladzislau Kavalyou och Dzmitry Kanavalau efter att Belarus diktator Alexander Lukasjenka nekat dem benådning.

– Dödsstraff är ett inhumant straff som inte bör tillämpas i något land år 2012. Mycket pekar på att männen har avrättats utan rättvis rättegång och det belarusiska rättsystemet styrs av landets odemokratiska regim, säger Joanna Kurosz, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

I november 2011 dömdes de båda männen till döden för bombdådet i Minsk tunnelbana i april 2011 som dödade 15 och skadade 200 personer.

Rättegången har kritiserats av såväl belarusiska som utländska observatörer. FNs människorättskommitté uppmanade Belarus att vänta med avrättningen då många frågetecken kvarstod. Rättsprocessen har gått mycket snabbt och bevisningen som är mycket bristfällig består i stor del av att de båda männen själva i samband med gripandet erkände sin skuld.

Kavalyous mor fick den 17 mars beskedet att domen verkställts. Hon informerades inte om avrättningen i förväg och får heller inte veta var hennes son ligger begravd. Detta är det normala förfarandet i Belarus när någon blir avrättad, något som kritiserats hårt av människorättsorganisationer.

Belarus är det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff. Enligt Amnesty International har upp till 400 avrättningar genomförts sedan landet blev självständigt 1991. Avrättning sker genom nackskott.

Taggar