Fyra och ett halvt års fängelse för regeringens pristagare

Ett hårt slag riktades mot det belarusiska civila samhället idag. Viasnas ordförande Ales Bialiatski dömdes för skattebrott till fyra och ett halvt år i fängelse samt konfiskering av egendom.

– Den här domen är helt oacceptabel. Regimen har satt ett nytt lågvattenmärke för människorättsförsvarare i landet. Domen är en varning till hela det civila samhället, inom vilket Ales Bialiatski är en central figur. Det är tydligt att domen är direkt kopplad till Bialiatskis och Viasnas arbete för mänskliga rättigheter, säger Marie Månson, programansvarig på Civil Rights Defenders.

Rättegången mot Ales Bialiatski inleddes 2 november trots internationella protester och krav på hans frigivande. Han greps efter att Litauen och Polen lämnat ut information om bankkonton på begäran av belarusiska myndigheter. Informationen har legat till grund för åtalet. I och med att Viasna inte kunnat registrera sig och verka lagligt i Belarus har organisation varit tvungen att öppna privata bankkonton utomlands.

Domen kommer att överklagas. Viasna kommer att hålla en presskonferens klockan 14 lokal tid (kl 12 svensk tid).

Ales Bialiatski tilldelades år 2006 Per Anger-priset med motiveringen ”För sin orädda kamp för den vanliga människans rätt, bekämpa förtryck av de mänskliga rättigheterna …”. Priset instiftades av Sveriges regering och delas ut av Forum för levande historia.

Taggar