Borgmästare dömd för hets mot folkgrupp

Den 2 november 2011, fälldes Dragan Markovic Palma för hets mot folkgrupp. Markovic Palma är borgmästare i staden Jagodina i centrala Serbien och ordförande i partiet Förenade Serbien som sitter i det serbiska parlamentet. I ett uttalande till media i augusti, sade Markovic Palma att han personligen och även hans parti är ”emot varje församling där homosexuella demonstrerar på gatorna i Belgrad och vill presentera något som är en sjukdom som om det var normalt”.

Domstolen fann att Markovic Palma begått en allvarlig form av diskriminering på grund av sexuell läggning, enligt flera artiklar i lagen mot diskriminering. Markovic Palma dömdes att betala rättegångskostnaderna och förbjöds att sprida liknande hets mot folkgrupp igen. Fallet mot honom lämnades in från Gay Straight Alliance, en lokal hbt-organisation. Dessutom har ett brottmålsåtal lämnats in för samma uttalande men den rättegången har ännu inte påbörjats.

Civil Rights Defenders välkomnar det faktum att en hög politiker för första gången i Serbien har befunnits skyldiga till allvarlig diskriminering och hets mot folkgrupp som riktar sig mot homo-, bisexuella och transpersoner, inte minst på grund av fördomarna om att hbt-personer är sjuka.

– Tyvärr visade Dragan Markovic Palma en oroande brist på insikt efter domen. Hans reaktion var ny hatpropaganda, inklusive meningen att han är ”stolt över domen”, säger Goran Miletic, Civil Rights Defenders människorättsjurist i Belgrad, och uppmanar företrädare för det serbiska rättsväsendet att reagera snabbt och tydligt i brottmål och i fall såsom förbud mot Pride.

Efter förbudet att anordna en parad under Belgrad Pride organiserade Civil Rights Defenders ett juridiskt team och tillsammans med våra partner från Belgrade Centre for Human Rights lämnade vi in ??ett klagomål till författningsdomstolen i Serbien. Vi förberedde också en ansökan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Med tanke på att det tidigare fallet, den förbjudna Prideparaden år 2009, fortfarande inte tagits upp av Europadomstolen, kommer vi att lämna in en rättegångsinlaga, en så kallad “amicus brief”, och bjuda in andra internationella organisationer att göra detsamma för att påskynda processerna.

Taggar ,