Prideparad i Belgrad förbjuds

Det Nationella säkerhetsrådet i det serbiska parlamentet (Savet za nacionalnu bezbednost) har förbjudit alla offentliga manifestationer under helgen, inklusive Pride paraden, med motiveringen att den nationella säkerheten är i stor fara. Rådet består av Serbiens president, premiärminister, justitie-, försvars- och inrikesministern samt några av de högsta ledarna inom armen och säkerhetstjänsten.

Pridearrangörerna har samlats för att diskutera hur man bör agera.

Tidigare samma dag uppmanade Belgrads borgmästare, Dragan Djilas, arrangörerna att avstå från planerade aktiviteter, via ett uttalande i media. Beskedet kom som en chock för arrangörerna som genast svarade att man inte kommer att ställa in paraden eller övriga evenemang.

– Vi kommer inte att avblåsa paraden. Vi anser att borgmästare Djilas uttalande är fullständigt omotiverat, han sätter likhetstecken mellan Prideparaden och motdemonstrationer som organiseras av våldsverkare. Förra året utövade dessa motdemonstranter våld och deras ledare dömdes också för dåden, säger Goran Miletic, programansvarig för Västra Balkan på Civil Rights Defenders och en av arrangörerna till Pride i Belgrad, i ett uttalande på nyhetssajten B92.

Civil Rights Defenders har tidigare uppmanat bland andra borgmästare Djilas att visa sitt fulla stöd för Prideparaden i Belgrad. I ett brev skrev vi att rätten till fredliga sammankomster gäller alla människor och garanteras genom artikel 11 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Det är den serbiska regeringens skyldighet att respektera och skydda denna rätt.

Taggar