Människorättsförsvarare riskerar upp till sju års fängelse

Ales Bialiatski, ordförande för människorättsorganisationen Viasna, greps av den belarusiska ekobrottsmyndigheten igår misstänkt för grovt skattebrott. Enligt belarusisk lag riskerar han upp till sju års fängelse. Civil Rights Defenders anser att detta inte är något annat än ett svepskäl.

– Gripandet är ett sätt att tysta kritiska röster. Ales Bialiatski är ordförande för Belarus främsta människorättsorganisation och har varit en nagel i ögat på regimen under lång tid. Belarusiska myndigheter försöker på detta sätt skrämma människorättsrörelsen i landet, säger Marie Månson, programansvarig för Östeuropa och Centralasien på Civil Rights Defenders.

På Viasnas hemsida beskrivs gripandet av Bialiatski som en hämnd för dennes mångåriga kamp för mänskliga rättigheter.

Viasna bildades 1998. 2003 förbjöds organisationen av myndigheterna och har sedan dess tvingats att arbeta utan registrering. 2006 mottog Ales Bialiatski Per Anger priset av den svenska regeringen för sitt modiga och osjälviska arbete för människors rättigheter.

Taggar