Var är bloggaren Dieu Cay?

Ngyuen Van Hai. Bild: privat.

Dieu Cay var Vietnams mest inflytelserika bloggare när han greps i april 2008. Hans röst för demokrati i Vietnam och mot den utbredda korruptionen tystnade. I dag vet ingen var han hålls fängslad.

– De vietnamesiska myndigheterna måste frige Dieu Cay och låta honom återförenas med sin family, sade Civil Rights Defenders chef Robert Hårdh på Pressfrihetens dag den 3 maj 2011.

Dieu Cay är pseudonym för Nguyen Van Hai, en 57-årige före detta militär, vars regimkritik ledde till att han hamnade under polisbevakning redan tidigt 2008, knappt två år efter att han tillsammans med andra bloggare grundat Klubben för oberoende journalister. I september 2008 dömdes han till två och ett halvt års fängelse för skattebrott i ett politiskt motiverat åtal och en rättegång som var avgjord på förhand.

Dieu Cay frigavs inte efter avtjänat fängelsestraff i oktober i fjol. I stället hålls han kvar i fängsligt förvar, på okänd ort.

– Ingen vet hur han mår i dag och myndigheternas agerande är oroande.  Vi uppmanar diplomatkåren i Hanoi att försöka få tillstånd att besöka honom snarast möjligt, säger Robert Hårdh.

Såvitt känt har Dieu Cays familj har inte fått träffa honom sedan oktober 2010. De har ideligen fått avslag på sina förfrågningar, och har inte ens tillåtits ge honom mat och pengar.  Inte heller hans advokat har fått tillgång till sin klient med hänvisning till pågående polisutredning. Dieu Cay står nu åtalad för brott mot artikel 88, som är en del av lagstiftningen om nationell säkerhet och omfattar statsfientlig propaganda.

Senast familjen tilläts träffa honom fanns han på Xuan Loc-fängelset i Dong Nai-provinsen öster om Ho Chi Minhstaden, där han är hemmahörande.

Human Rights Watch tilldelade honom Hellman/Hammett-priset 2009 tillsammans med fem andra vietnamesiska aktivister för att hedra deras engagemang för yttrandefriheten och deras mod att stå upp mot förtryck.

Taggar