Människorättsförsvarare greps vid protest mot Srebrenicadeklaration

Nio personer från vår partnerorganisation, Youth Initiative for Human Rights (YIHR)i Serbien, greps av polisen för att ha sprayat ”That tough foreign word genocide” framför det serbiska parlamentet. De gripna protesterade mot innehållet i Srebrenicadeklarationen som inte erkänner massakern i Srebrenica 1995 som folkmord.

Polisen grep personerna utan att informera dem om vad de var misstänkta för och höll dem kvar på polisstationen i flera timmar, trots att det inte fanns någon anledning att ta dem i förvar.

Vi och Koalitionen mot diskriminering, som vi är medlemmar av, fördömer gripandet som saknade rättslig grund. I ett gemensamt uttalande kräver vi att de serbiska myndigheterna undersöker omständigheterna kring gripandet och informerar allmänheten om vad som skett.

Läs uttalandet här: Condemnation of arrest of human rights defenders.

Taggar