Journalist brutalt attackerad av affärsman

Runt midnatt den 2 november blev den välkända albanska publicisten och journalisten Mero Baze brutalt attackerad och nedslagen av affärsmannen Rezart Taçi och fyra av hans livvakter.

Attacken kom efter en serie rapporter som publicerats i olika medier där Rezart Taçi anklagades för skatteflykt, olaglig privatisering av det statliga oljebolaget ARMO samt oljesmuggling. Efter att ha misshandlats i flera minuter lämnades Mero Baze medvetslös med allvarliga kroppsskador. Baze hämtade sig på Tiranas militärsjukhus och kunde lämna sjukhuset dagen därpå.

Civil Rights Defenders och vår partner Albanska Helsingforskommittén fördömer skarpt våldet mot Mero Baze och även den attack på det fria ordet som detta symboliserar. Vi uppmanar de albanska myndigheterna att noggrant undersöka fallet och ställa de ansvariga inför rätta.

Taggar