Hyra fängelseplatser utomlands

Status: I december 2023 gav Tidöpartierna en utredare i uppdrag att utreda förutsättningarna för att hyra anstaltsplatser utomlands. Syftet är att minska belastningen på Kriminalvården genom att skicka vissa intagna utomlands. Uppdraget, som redovisades den 29 januari 2025, menar att det inte finns några hinder för en sådan lösning, och föreslår hur ett sådant system kan se ut. När Kriminalvården bedömer vem som ska placeras utomlands, ska de bland annat ta hänsyn till den intagnes anknytning till Sverige, vårdbehov och övriga omständigheter som kan påverka placeringens lämplighet. En bedömning ska också göras för att se till att placeringen är förenlig med grundläggande principer för rättsordningen i Sverige och internationella förpliktelser. Förslaget undantar vissa grupper från att placeras utomlands, bland annat barn, intagna som beviljats permission och personer som dömts för terroristbrott eller till rättspsykiatrisk vård. 

Kommentar: Att hyra anstaltsplatser utomlands går emot vad människorättsnormer och organ rekommenderar stater i deras hantering av frihetsberövade personer. Frihetsberövade har fortfarande rätt till grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten att behandlas humant och värdigt och inte utsättas för omänsklig behandling. 

Att placera en frihetsberövad person utanför Sverige innebär att personen isoleras ännu mer från sitt sammanhang. Det gör det svårare för närstående att komma på besök, vilket kan innebära en inskränkning i rätten till familjeliv. Att en intagen bedöms ha viss anknytning till Sverige, som familj och vänner, är enligt utredningen inte i sig ett hinder mot en placering utomlands. Detta öppnar upp för en splittring av familjer, vilket strider mot principen om familjens enhet samt barnets bästa enligt barnkonventionen. Stater är enligt barnkonventionen skyldiga att respektera rätten för barn som är skilt från sin förälder genom att se till så att barnet kan ha regelbunden direkt kontakt och ett personligt förhållande med båda föräldrar. Det finns en risk att denna rättighet bara blir teoretisk, eftersom familjemedlemmar i praktiken inte kommer att ha råd att hälsa på den intagne utomlands.  

Att placera intagna i utländska fängelser kräver en omfattande tillsyn och tydlighet om vem som ska bära ansvar vid händelse av exempelvis människorättskränkningar och övergrepp mot frihetsberövade som befinner sig på anstalter utomlands. I utredningen klargörs inte hur mandatet mellan Sverige och mottagarlandet ska fördelas i hyresavtalet. Innan en sådan överenskommelse träffas bör det därför utredas närmare hur ansvarsfördelningen bör se ut, med en grundlig konsekvensanalys av de olika alternativen.  

Senast uppdaterad: 2025-03-25