Utökade möjligheter att omhänderta barn

Status: I december 2023 tillsatte regeringen en utredning med uppdrag att bland annat analysera och ta ställning till behovet av att utöka möjligheterna att omhänderta barn och unga som växer upp i hem med hedersrelaterat förtryck eller i hem med en nära koppling till organiserad brottslighet eller annan allvarlig kriminalitet. Utredaren ska även se över om åklagare i vissa fall ska kunna besluta om omedelbart omhändertagande. Uppdraget ska redovisas senast den 28 augusti 2025.

Kommentar: Ett omhändertagande med stöd av lagen med särskilda bestämmelser för vård av unga (LVU) är en mycket ingripande åtgärd för ett barn och dess familj. Det är därför mycket viktigt med rättssäkerhetsgarantier inom LVU-processen. Detta innebär bland annat ett krav på förutsägbarhet. Det måste vara tydligt under vilka omständigheter som ett omhändertagande med stöd av LVU kan bli aktuellt. Vaga begrepp, såsom “nära koppling till organiserad brottslighet”, bör därför inte användas i sammanhanget om det inte tillkommer en tydlig förklaring av vad som avses med att ha en nära koppling, annars finns det risk för godtyckliga bedömningar och att rättstillämpningen inte blir enhetlig.

Att åklagare i vissa fall skulle få besluta om omedelbart omhändertagande av barn och unga skulle innebära en överflyttning av befogenheter från socialtjänsten till Åklagarmyndigheten, som är en brottsbekämpande myndighet som saknar den kunskap om skyddsbedömningar vid omhändertagande som socialtjänsten besitter. Detta innebär en förändring i en mer repressiv riktning och vi ser en risk för att barns rättigheter inte beaktas i samma utsträckning vid omhändertagande. Det är av yttersta vikt att barnrättsperspektivet beaktas och att det ställs krav på att den eller de myndigheter som har befogenhet att besluta om omedelbart omhändertagande av barn och unga besitter en gedigen kunskap om barns behov och rättigheter vid omhändertagande. 

Senast uppdaterad: 2024-10-03