Sänkt straffmyndighetsålder
Status: Tidöpartierna inledde 2023 en utredning för att se över hur unga lagöverträdare ska behandlas i straffrätten. Utredningen skulle bland annat undersöka om straffmyndighetsåldern bör sänkas och, om det anses lämpligt, föreslå en sådan förändring. Den skulle också föreslå ändringar som innebär att straffrabatten för 18–20-åringar tas bort helt samt att ålder ska få mindre betydelse vid bestämmandet av straff (straffmätning) för 15–17-åringar.
Uppdraget som rör straffreduktion för unga redovisades i juni 2024. Utredningen föreslår att straffrabatten för 18–20-åringar ska tas bort, vilket innebär att deras ålder överhuvudtaget inte längre ska påverka straffets längd. För 15–17-åringar föreslås att straffreduktionen fortfarande ska finnas kvar, men i mindre utsträckning än idag och bedömas utifrån vad domstolen anser är rimligt (skäligt) i varje enskilt fall. Sammanfattningsvis innebär förslaget att unga lagöverträdare generellt sett ska få strängare straff än tidigare.
I januari 2025 redovisades utredningen om sänkt straffmyndighetsålder. Den föreslår inte en generell sänkning av åldern för när någon kan dömas för brott, men vill införa en begränsad sänkning. Om ett barn under 15 år begår ett grovt brott, ska åklagaren vara tvungen att pröva om barnet är skyldigt genom en bevistalan. Om barnet har hunnit fylla 14 år när brottet begås, ska hen kunna straffas på ett liknande sätt som äldre personer. Den här ändringen ska testas i fem år innan man beslutar om den ska bli permanent. Utredningen föreslår också att maxstraffet för barn ska höjas från 14 till 18 års fängelse. Dessutom ska ungdomstjänst och ungdomsvård kunna dras in (undanröjas) om den dömde missköter sig. Slutligen föreslås att ungdomsvård inte ska kunna ges till personer över 18 år.
Kommentar: Straffbarhetsåldern i Sverige är idag 15 år, vilket enligt FN:s barnrättskommitté är förenlig med barnkonventionen. Kommittén uppmanar alla stater som har en högre straffbarhetsålder att inte sänka denna, i enlighet med barnkonventionen.1 Förslaget om att sänka straffbarhetsåldern har därför kritiserats av flera barnrättsorganisationer.2 Det straffrättsliga systemet för barn får inte bara handla om bestraffning. Stater måste därför vidta åtgärder för att barn under straffbarhetsåldern som begått brott i så stor utsträckning som möjligt ska behandlas utanför domstolssystemet, alltså inte vara föremål för en bevistalan. Barnrättskommittén har uttryckt stark oro över Sveriges steg mot att sänka straffmyndighetsålder och införa hårdare straff för barn.3
Att ta bort eller minska straffrabatten för unga skulle göra att straffen generellt sett blir högre och att fler barn blir frihetsberövade. Det kommer också innebära att fler brott räknas som “grova” och att fler 14-åringar skulle straffas för brott. Om åklagaren dessutom blir skyldig att föra bevistalan mot alla barn blir det en stor ökning av barn som behandlas inom domstolssystemet än tidigare. Att sänka åldern för när barn kan straffas riskerar också att ge motsatt effekt och leda till mer brottslighet bland unga, vilket exempel från Danmark visar.4
Barn som begår brott är ofta offer för vuxnas exploatering. Risken att vuxna utnyttjar barn och unga för att begå brott just för att barn och unga inte kan dömas till lika hårda straff som vuxna kommer förmodligen inte minska mycket i och med de förslagna ändringarna. Tvärtom finns det en risk att hårdare straff för barn och unga kan leda till att vuxna börjar utnyttja ännu yngre barn. Dessa förslag är en del av en oroande trend inom straffrätten, där barns rättigheter får allt mindre utrymme.
För en fördjupad kommentar, se vårt remissyttrande om straffreduktion för unga.
1 https://www.svd.se/a/69dbgL/debattorer-barn-i-kriminella-gang-behover-skydd-inte-straff samt https://www.ohchr.org/en/press-releases/2023/02/un-child-rights-committee-publishes-findings-azerbaijan-bolivia-ireland, p. 22.
2 https://unicef.se/barnkonventionen/sverige-maste-ta-kritiken-fran-fn-barnrattskommitte-pa-allvar
3 CRC/C/SWE/CO/6-7: Concluding observations on the combined sixth and seventh periodic reports of Sweden | OHCHR, p. 44.
4 Brottsligheten ökade när Danmark sänkte straffåldern – DN.se; Regeringen vill sänka straffåldern – sågas av forskare | SVT Nyheter
Senast uppdaterad: 2025-01-28