FAQ – Civil Rights Defenders of the Year Award

Vad är Civil Rights Defender of the Year Award? 

Civil Rights Defenders delar årligen ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en människorättsförsvarare som, trots att det innebär risker för hens egen säkerhet, fortsätter att kämpa för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset uppmärksammar situationen för utsatta människorättsförsvarare och fungerar dessutom som ett förstärkt skydd till mottagaren. Personen som tar emot priset måste utföra sitt arbete med fredliga metoder och inom en oberoende människorättsorganisation. 

När delades det första Civil Rights Defenders of the Year Award ut? 

Sedan 2013 delar Civil Rights Defenders årligen ut priset Civil Rights Defender of the Year Award till en framstående människorättsförsvarare. 

Hur utser ni prisvinnaren? 

Vem som får priset beslutas av Civil Rights Defenders styrelse, som väljer mellan ett antal kandidater de får presenterade av organisationens kansli. Valet baseras på de nomineringar som Civil Rights Defenders mottagit från sitt globala nätverk av människorättsförsvarare och människorättsorganisationer.  

Kan jag nominera någon till priset? 

Det går endast att nominera via personlig inbjudan. Civil Rights Defenders bjuder in sitt globala nätverk av människorättsförsvarare och människorättsorganisationer att nominera kandidater för priset.  

Varför får Mariia Sulialiina årets pris? 

Civil Rights Defenders styrelse har valt årets pristagare med följande motivering:  

Den ukrainska människorättsförsvararen Mariia Sulialina har vid en ung ålder uträttat stordåd. Trots personliga förluster och risker har hon fortsatt sitt arbete för att dokumentera krigsbrott och skipa rättvisa åt barn som utsatts för indoktrinering och deportering från de ockuperade områdena av Ukraina. Som ledare för organisationen Almenda kämpar Mariia och hennes kollegor för barn och ungas tillgång till utbildning, och för att de ska kunna återvända och återintegreras i Ukraina.  

För sin enastående motståndskraft och sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och för barns rätt att forma sin egen framtid tilldelas Mariia Sulialina Civil Rights Defender of the Year Award 2024. 

Det finns väl fler människorättsförsvarare som förtjänar uppmärksamhet?  

Civil Rights Defenders samarbetar med tusentals människorättsförsvarare världen över. Alla gör ett jätteviktigt arbete och vi är stolta över att kunna fortsätta dessa samarbeten och  Varje år inkommer ett stort antal nomineringar från vårt globala nätverk med många värdiga vinnare. Civil Rights Defenders styrelse väljer ut den kandidat som representerar kriterierna för priset bäst.  

Hur ser situationen för mänskliga rättigheter i Ukraina ut i dag? 

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022 har situationen för mänskliga rättigheter i Ukraina blivit allt sämre. Många människor har trots faran för sina egna liv valt att stanna kvar i Ukraina för att försöka dokumentera det som nu sker i landet. Flera organisationer har gått från att arbeta med medborgerliga rättigheter till att istället dokumentera krigsförbrytelser. Många i Ukraina är nu antingen soldater eller aktivister och volontärer.  

Hur ser ert arbete ut i Ukraina?  

Civil Rights Defenders har under många år samarbetat med människorättsaktivister, hbtqi-aktivister och oberoende medier i Ukraina. Sedan den fullskaliga invasionen började är mycket fokus på att stötta journalister och människorättsaktivister på plats så att de kan stanna i landet och fortsätta sitt viktiga arbete. Det handlar bland annat om att vi gett psykosocialt stöd till journalister vid frontlinjen och civilsamhällesaktivister i de tillfälligt ockuperade områdena, hjälpt människorättsförsvarare evakuera och tillfälligt förflytta sig till säkra platser, samarbetat med organisationer som dokumenterar krigsbrott samt stöttat oberoende medier som bevakar kriget och människorättskränkningar.  

 Läs mer om vårt arbete i Ukraina här. 

Hur hjälper Civil Rights Defenders till i vardagen för prisvinnaren? 

Civil Rights Defenders bedömer tillsammas med prisvinnaren hur vi bäst arbetar långsiktigt för att stötta prisvinnarens arbete för mänskliga rättigheter. Civil Rights Defenders har över 200 långsiktiga samarbeten runtom i världen och varje samarbete är individuellt utformat för att stärka lokala civilsamhällen i linje med vårt uppdrag. 

Gör priset någon skillnad?   

Priset bidrar till att skapa erkännande och legitimitet för människorättsförsvarare och deras arbete. Det kan också fungera som ett extra skydd emot hot och attacker riktade mot pristagaren och hens organisation. Människorättsförsvarare arbetar ofta i extremt utsatta situationer, men med ett stort internationellt stöd hjälper det många att orka kämpa vidare samtidigt som makthavare och andra aktörer blir medvetna om att fler håller ögonen på dem.   

Kommer priset göra det svårare för pristagaren att bedriva sin verksamhet? 

När en pristagare har utsetts av Civil Rights Defenders styrelse kontaktas vinnaren och tillfrågas om hen vill ta emot priset. Prisvinnaren informeras noga om vad priset innebär och hur detta kan komma att påverka hens arbete. Civil Rights Defenders och pristagarna håller alltid nära dialog kring allt som rör priset för att säkerställa att priset är gynnsamt för deras arbete. För många pristagare bidrar priset till att stärka hens säkerhet tack vare den internationella uppmärksamhet som priset innebär.  

Vad består priset av?   

Priset består av en statyett, ett diplom och ett samarbete kring att synliggöra pristagarens arbete.   

Vilka är de tidigare prisvinnarna? 

De personer som mottagit priset som årets människorättsförsvarare arbetar ofta i länder där deras rättigheter är kraftigt begränsade och där de inte fritt kan utföra sitt viktiga arbete för mänskliga rättigheter. Trots den svåra situationen har de stått upp för sina och andras medborgerliga och politiska rättigheter. Hela listan över personer som mottagit priset hittar du här

Hur kan jag bidra till Civil Rights Defenders arbete? 

Det enklaste sättet att bidra till vårt arbete är att swisha ett bidrag så att vi kan fortsätta stötta de som står i främsta ledet i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter. Swisha din gåva till 900 12 98. Läs mer här om hur du kan stötta vårt arbete.  

Jag är journalist och har frågor om priset. Hur kontaktar jag er? 

Du är varmt välkommen att höra av dig till vår presstjänst på +46 (0)76 576 27 62 eller press@crd.org