Ny attack mot Prides infocenter i Belgrad – kan Serbiens myndigheter skydda hbtqi-personer?

Efter ännu en attack mot Prides infocenter i Belgrad uppmanar Civil Rights Defenders de serbiska myndigheterna att få stopp för vågen av våldsamma attacker mot hbtqi-personer i landet och försäkra människorättsförsvarare att de kan jobba utan att behöva vara rädda för våld. 

Den 23 december klockan 23.30 blev Prides infocenter i Belgrad återigen attackerat och vandaliserat. En grupp av maskerade huliganer klottrade meddelanden på fönstret som glorifierade den dömda krigsbrottslingen Ratko Mladic. Det här är den tolfte attacken mot centret sedan det öppnade i augusti 2018. Attackerna har inte utretts och ingen har åtalats. 

Prides infocenter är den första offentliga platsen för hbtqi-personer i landet, och fungerar som en kreativ mötesplats för medlemmar, aktivister och organisationer. Genom olika aktiviteter ökar de medvetenheten kring de utmaningar som hbtqi-personer möter, om Belgrad Pride och om hbtqi-rörelsen. Trots att centret ligger mitt i stan och är omringat av olika regeringsbyggnader som har polisvakt dygnet runt, har det förekommit flera attacker som hotar hbtqi-personers säkerhet. 

Den här attacken sker vid en tidpunkt då högerextremister, uppmuntrade av bristen på institutionellt motstånd, fortsätter att trakassera och hota människorättsförsvarare. Civil Rights Defenders uppmanade nyligen serbiska myndigheter att ta bort en liknande avbildning av Ratko Mladic för att sluta tolerera glorifieringen av krigsbrott. En glorifiering som oundvikligen uppmuntrar till hatiska uttalanden och hatbrott.

Civil Rights Defenders Europachef, Goran Miletic, kommenterade: ”Myndigheterna har än så länge misslyckats med att hantera den fortsatta diskrimineringen, trakasserierna och attackerna mot hbtqi-personer och därmed bidragit till att skapa ett klimat av rädsla och straffrihet. Samtidigt ser vi en ökning av graffiti som hyllar krigsbrottslingar, medan utredningar och åtal av misstänkta krigsförbrytelser är helt försummade och undviks. Trenden av att attacker får gå ostraffade måste sluta, och de som begår brott måste hållas ansvariga. Med hänsyn till att Belgrad är värd för EuroPride 2022, kräver vi att myndigheterna fullgör sina uppgifter genom att omedelbart utreda dessa händelser och försäkra att hbtqi-personers mänskliga rättigheter är skyddade.”    

Taggar , ,