Landsomfattande demonstrationer för demokrati kvävs i Kuba

Kubanska demokratiaktivister vaknade den 15 november till synen av säkerhetsstyrkor utanför sina hem. Måndagens demonstrationer har förberetts i månader, och myndigheterna har gjort allt i sin makt för att hindra dem från att äga rum. Dagarna innan demonstrationen blev nästan alla ledande demokratiaktivister antingen fängslade, trakasserade eller placerade i husarrest.

– Vi förväntade oss ingenting annat än starkt motstånd från myndigheterna. Under årtionden har kränkningarna av de mänskliga rättigheterna gjort det omöjligt att demonstrera i landet, men under det senaste året har missnöjet ökat och regeringen har förlorat kontroll. Det finns anledning att vara hoppfull. Protestanterna vill ha frihet och demokrati, inget mindre. Det kommer bli svårt att tysta deras röster, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Läs hela artiklen på engelska här.

Taggar ,