TACK, HERR RIK(SD)AGSMAN! – Detta har hänt

Den 16 november lanserade vi en kampanj för att belysa hur demokratin utmanas i världen och för att samla in stöd till vårt arbete. För att illustrera detta använde vi oss av Ungerns Viktor Orbán, Rysslands Vladimir Putin och Syriens Bashar al-Assad. Kampanjen har rönt stor uppmärksamhet och kritiserats i samtliga tre länder, vilket är naturligt när korrupta ledare ifrågasätts. Men den 25 november fick kampanjen plötsligt stort genomslag i Sverige, tack vare en riksdagsledamot från SD.

Vi, Civil Rights Defenders, är en svensk människorättsorganisation som arbetar för att främja mänskliga rättigheter och stärka demokratin globalt. Vårt uppdrag är att granska makten och ställa de som kränker mänskliga rättigheter och urholkar demokratin till svars. Verksamheten finansieras av bidrag från statliga och icke-statliga organisationer samt insamlade medel från företag och privatpersoner.

Den 16 november lanserade vi en kampanj där vi lyfte riggade val i allmänhet och situationen i Syrien, Ryssland och Ungern i synnerhet. Tre länder som styrs av auktoritära ledare som på olika sätt urholkar demokratin*. Kampanjen har rönt stor uppmärksamhet och kritiserats i samtliga tre länder, vilket är naturligt när korrupta ledare ifrågasätts. Men det är framförallt reaktionen från den ungerska staten som gjort att kampanjen nått något fler än vi väntat oss.

Samma dag som kampanjen lanserades spreds ett foto av en annons på Malmö station till ungerska medier och blev en stor nyhet i landet. Kort efter det gick Orbáns talesperson Zoltán Kovács till angrepp mot oss på twitter där han försökte vända det till att vi istället borde bry oss om Sveriges migrations- och coronaproblem. Ett par dagar senare fick vi också ett stämplat och signerat brev från Ungerns ambassadör i Sverige, som även han var kritisk till vårt arbete.

Den 25 november gick en riksdagsman från SD ut och kritiserade kampanjen, samt ifrågasatte vårt existensberättigande eftersom vi pekat ut Ungerns ledare Viktor Orbán**. I en skriftlig fråga bad han utrikesminister Ann Linde att se över vår finansiering och om vi verkligen ska få statligt stöd. Angrepp på och ifrågasättande av civilsamhället är något vi känner väl igen från andra delar av världen där kritiska röster inte är välkomna, inte minst i Ungern. Att vi nu hör samma tongångar i Sverige är oroväckande, men också en väckarklocka.

Så tack, herr riksdagsman. Du har inte bara gjort det extra tydligt att vi som organisation behövs, du har också sett till att vår kampanj fått extra uppmärksamhet och fler gåvor.

Om du som läser det här tycker att demokratiska val, mänskliga rättigheter och ett starkt och oberoende civilsamhälle är viktigt att kämpa för får du gärna stötta oss med en gåva. Ditt stöd behövs när vårt hotas!

SWISHA 100 KR TILL 900 12 98

Eller klicka på knappen:

GE EN GÅVA

*Det råder ingen tvekan om att det är skillnad på Assad och Orbán – där den ene begått brott mot mänskligheten och den andre hellre målar upp migranter som ett hot mot landets säkerhet. Det som de har gemensamt är att båda lägger mycket energi och resurser på att se till att de ska kunna behålla makten till varje pris. 

**Även om Ungern tidigare haft demokratiska val, så har Orbán och hans parti sedan dess systematiskt nedmonterat landets rättssystem och förändrat valsystemet för att se till att de vinner framtida val.

Taggar