16,7 miljoner tack – nu kan vi hålla fler diktatorer vakna om natten!

Foto: Stefan Jerrevång / Svenska Postkodlotteriet

Svenska Postkodlotteriet har valt att stödja Civil Rights Defenders med 16,7 miljoner kronor för projektet ”KEEPING DICTATORS AWAKE AT NIGHT – hur en lott kan hålla en diktator sömnlös på natten”. Ett stöd som möjliggör att hålla några av världens främsta förtryckare ansvariga för deras människorättskränkningar.

Svenska Postkodlotteriet logotyp

När Postkodlotteriet för ungefär ett år sedan startade sin Drömfond, bad de civilsamhället att tänka stort. “Vad drömmer ni om att göra men saknar finansiering till?” Vår dröm är att de som är ansvariga för grova människorättskränkninga – tortyr, folkmord, omskolningsläger för homosexuella, listan kan göras  lång – inte ska gå fria utan ställas till svars. 

Precis som vi gjorde med 25 personer ur Syriens säkerhetstjänst i februari 2019 vill vi med juridiken som vapen ge upprättelse åt de som kränkts eller anhöriga till de som mist livet på grund av övergreppen.   

Tack vare Postkodlotteriets bidrag kommer vi nu under fyra år kunna bygga upp till en långsiktigt hållbar kedja, från kränkning till arresteringsorder.

Vi ska:

  • Skapa förutsättningar för lokala MR-försvarare att kunna driva denna typ av processer ihop med oss för att vända förtryck till rättvisa. De är ögat och örat mot marken och måste på ett säkert sätt kunna samla in användbara bevis. Vårt unika nätverk av världens mest utsatta MR-försvarare och samarbeten med andra organisationer möjliggör att vi kommer i kontakt med offer och vittnen till grova människorättsbrott. 
  • Samla in och förvara bevis som håller i domstol. Exempelvis mobiltelefoner, bilder, digital kommunikation, kartläggningar av organisationsstrukturer och vittnesmål. Men även DNA-spår från tortyr, sexuellt våld eller våldtäkt. Vi kommer att samarbeta med aktörer som kan komplettera vår juridiska expertis när vi bygger säkra metoder för insamling och förvaring av bevis för att säkerställa att de finns redo när rättegång inleds.  
  • Driva de juridiska processerna för att säkerställa att ingen kommer undan lagen.  

Målet är att år 2024 ha anmält flera fall per år riktat mot några av världens främsta förtryckare samt ha samlat in nog med bevis och resurser för att kunna fortsätta arbetet. 

Taggar ,