Fem kubanska demokratiaktivister förbjöds lämna Kuba för att delta i EU-seminarium

Foto: Civil Rights Defenders

Den 1 februari, klockan sex på kvällen kubansk tid, hindrades fem demokratiaktivister från att resa till Bryssel för att tala inför EU-parlamentet. Kubanska myndigheter förbjöd dem att lämna landet.

Kirenia Yalit Núñez Pérez, Amaury Pacheco del Monte, Manuel Cuesta Morúa, Maydolis Gonzalez och Cristina Rodriguez Penton var på väg till Bryssel för att delta i ett seminarium den 4 februari. De skulle tala inför parlamentsledamöter om EU:s Kubapolitik och Kubas brott mot de mänskliga rättigheterna under ett seminarium arrangerat av Civil Rights Defenders och parlamentsledamoten José Ramón Bauzá. Under seminariet skulle de presentera en rapport innehållande brev från kubanska demokratiaktivister och oberoende civilsamhällesorganisationer.

– Det här utgör ännu ett tydligt exempel på Kubas brott mot de mänskliga rättigheterna. Situationen har stadigt försämrats under senare år. EU måste omvärdera sin Kubapolitik och fördöma kränkningarna av de mänskliga rättigheterna begångna av de kubanska myndigheterna, säger Anders L. Pettersson, Executive Director för Civil Rights Defenders.

Seminariet kommer fortfarande att hållas den 4 februari, då med andra medförfattare som presenterar rapporten. För mer information, klicka här.

Taggar ,