Framgångar när Bosnien-Hercegovina genomförde sin första Prideparad

Sarajevo Pride med regnbågsflaggor
Det blev en lyckad tillställning när Bosnien-Hercegovinas första Prideparad gick av stapeln. Gatorna i Sarajevo fylldes med över 3 000 deltagare.

Söndagen den 15 september hölls den första Prideparaden i Bosninen-Hercegovinas historia. Det blev en framgångssaga då evenemanget kunde fortgå under fredliga omständigheter och med över 3 000 deltagare i paradtåget som marscherade längs med Sarajevos centrala gator. I och med den lyckade tillställningen kan Bosninen-Hercegovina ses som en förebild för de övriga länderna i regionen.

Med tanke på det spända politiska läge som råder i landet samt oroande nyheter om förväntade motprotester från högerextrema organisationer, som ville avskräcka organiserandet av Sarajevo Pride, kan det inte ses som annat än en stor bedrift att evenemanget kunde genomföras i positiv anda, helt utan incidenter. Den lyckade tillställningen skickade ett meddelande till människor över hela regionen att Pride är till för alla, att evenemanget är att räkna med vad gäller antalet besökare och att det går att hålla det fredligt.

Arrangörerna, som bestod av en grupp individer från hela landet, sände också ett tydligt budskap till landets regering om att kampen bara har börjat. En förväntan är nu att lagstiftningen kommer att anpassas fullt ut för att möjliggöra rätten till fredliga församlingar och därmed minska bördan för arrangörerna.

– Vi har planerat marschen under en lång tid. Det har funnits ett stort behov för den länge och jag tror att det här var precis rätt ögonblick. Hbtqi-personer i Bosnien-Hercegovina har tyvärr inte varit lika synliga som i andra delar av regionen och många är fortfarande rädda för att komma ut offentligt, säger Ena Bavcic som är ledamot i organisationskommittén och programchef för Bosnien-Hercegovina vid Civil Rights Defenders.

I paraden deltog bland människorättsförsvarare från Belgrad, Tirana, Skopje och Podgorica. De gick under parollen ima izać (grovt översatt till ”det kommer att komma ut”).

En verklig framgång, bortsett från att uppmärksamma de mycket försummade rättigheterna och frågorna för hbtqi-personer i landet, var att Sarajevo Pride lyckades inkludera och locka aktivister från många olika etniska och sociala bakgrunder. För att visa solidaritet över gränserna gick arrangörerna därtill ut med budskapet att det krävs mer stöd även till andra diskriminerade grupper i landet, inklusive romer, personer med funktionsvariationer, låginkomsttagare och migranter.

 

 

Taggar , ,